Här kan du läsa om julen, få reda på vad som är nytt i butiken och få idéer om hur du kan kombinera våra juliga produkter med sådant som du redan har i dina skåp och lådor. Helt enkelt en sida för inspiration. Varmt välkommen hit till oss på Julporslin!
Hur brukar du göra när det vankas julmiddag, brukar du bjuda på en fördrink? Glas i olika modeller, färger och design finns det gott om men vi har så klart våra favoriter. Vi älskar känslan av att få något litet men delikat serverat i ett glas som har någon detalj som sticker ut. Som de här till exempel, elegant så det förslår med tunna kanter och en julröd fot. Kan det bli festligare, även om det bara handlar om att servera lite äpplemust med kanelsmak?
Vi på Julporslin älskar verkligen tomtar! Hela tomtens väsen med sitt fryntliga skrockande och goda avsikter får oss att känna oss som små ulliga änglar. Om du också tycker att julen inte skulle vara detsamma utan en tomte - eller massor - så vill vi visa dig tre produkter som vi tycker extra mycket om och som även hyllar den röda tomten. Serveringsfat med tillhörande tårtspade, ett julkort som går att fälla ut till en så kallad honeycomb och en plåtskylt. Den rödklädda tomten har inte alltid funnits. Det var i en gammal reklamkampanj för en välkänd läskedryck som den röda tomten fick sådan spridning och blev så populär att den blev en självklar förlaga för tomten som fenomen. Eller fenomen förresten, tomten finns ju. Eller hur?
Vi håller som bäst på att fullkomligt frossa i det nya, det som kommer komma in lagom till att julen 2025 står för dörren och knackar på och vill in. Det man kan säga med säkerhet är att vad man än tycker bäst om, det finns. Klassiskt rött och vitt, gulddetaljer, nötknäppare, silver, porslin prytt med julgranar och leksaker, tomtar, snö- och pepparkaksgubbar. Ta till exempel en titt på de här glasen; hur vackra blir inte de som komplement till de sirliga vinglasen som du redan har i skåpet? För det älskar vi på Julporslin, att matcka och mixa gammalt och nytt. Magiska julögonblick från förr blandas med nya saker som skapar nya minnen och kanske ett och annat leende. Vad tycker du? De här glasen kommer in i september.
Trots att det till och med på sina håll spirar i rabatterna och små, modiga vårlökar försiktigt kikar fram med löftet om en ny vår med sol och ljus, så kan vi inte sluta tänka på julen. Men inte den som var, utan den som kommer. Det finns ju faktiskt också en hel del design som sorterar under "julporslin" som med lätthet kan användas långt fram under våren utan att de som inte är lika jultokiga ens hinner tänka tanken att man har något slags mani när man bjuder in till kaffekalas. Titta på de här underbara muggarna till exempel, passar inte de utmärkt att servera någon du tycker om på alla hjärtans dag?
Julsäsongen 2024-25 har nått sitt slut och den glada julen får dansa ut, julgranen kläs av och det sista julgodiset delas upp och intagas. För oss på Julporslin blir det så klart vemodigt men en ny jul kommer tassande fortare än man hinner säga "julmugg" och nästa säsongs kollektioner är redan framtagna och de kommer inte göra någon besviken, det kan vi lova. Om du liksom vi älskar julen finns det en möjlighet att fram tills det är dags igen ta del av små kåserier kring julens dukningar och tillbehör, funderingar kring minnen och tankar som julen väcker och mycket mer på de två bloggarna Julporslin och Julservis. Då känns kanske inte tiden och väntan så lång och kanske kan du få lite ny inspiration?
Brukar du julpynta tidigt och ta bort allt igen strax efter nyår eller plocka fram allt sent i december och låta julen stanna kvar i lugn och ro fram till tjugondag Knut? Våra underbara muggar från Emma Bridgewater har mönster som sträcker sig över och passar hela säsongen, från tidig advent tills den sista snöflingan har smält bort. Nu har vi fått in en hel palett av nya mönster som du finner i vår avdelning för koppar. Harar som skuttar över ett vinterlandskap i månskenet, tall, julgranskulor, röda bär och mistel pryder vinter- och julmuggar av finaste porslin. Du ångrar aldrig en Emma Bridgewater-mugg, de kan till och med vara inkörsporten till ett livslångt samlande.
Hur brukar du duka när det vankas nyårsfirande? Behåller du din julservis eller byter du ut den, dekorerar du lite enklare eller öser du på med ännu mer för att fira det nya årets intåg? Tar du fram det finaste du har och klär upp dig till tänderna eller känner du att du bara vill lägga dig i soffan och med enkelhet vänta in tolvslaget? Oavsett så finns en estetik kring nyårsfirande som framhåller guld och silver, stjärnor som symbol för fyrverkerierna och vackra champagneglas. Vi hos Julporslin älskar detaljer som drar blickarna till sig och som kanske vänder på begreppen. De vackra munblåsta italienska champagnekuporna adderar elegans till tolvslaget, de stjärnformade papperstallrikarna framhäver snittarna och pappmuggarna med guldiga fransar passar utmärkt till fördrinken. Dessa tre guldiga juveler stämmer kanske inte in på de mest klassiska nyårsdukningarna som man brukar se men de är både praktiska (glasen går att ha i diskmaskinen) och glamourösa. Gott nytt år fina du, må nästa år bli ditt bästa år!
Har du någon särskild julservis? Är den helt ny eller har du ärvt en som du själv ätit på som barn? Eller har du samlat delar när du gått på loppis eller auktion, delar ur en julservis som inte tillverkas längre och som du alltid drömt om att äga eller som framkallar minnen från förr? Alla har vi våra känslor kring porslinet vi äter på, även de som anser sig inte ha några känslor alls kring det. Det lämnar synintryck i vår hjärna som på ett ögonblick kan ta oss med till en viss tid, en viss plats och en viss ålder. Så fungerar det med vårt vardagsporslin och det vi serverar och äter på under julen är inget undantag.
Det finns många porslinstillverkare som designat vackra julserviser som kan plockas fram under julen och som bidrar till att skapa magi år efter år. Royal Copenhagen, Fyrklövern, Rörstrand, Gustavsberg, IIttala och Villeroy & Boch är bara några. Girlanger, hjärtan, leksaker, pepparkakor, tomtar och polklagrisar samsas med gnistrande detaljer i guld och silver. Serveringsskålen på bilden nedan kommer från klassiska Bing & Grøndal ur deras serie ”Julrosen”, designad 1936 av Louise Cecilie Hallin. Det finns just nu ett exemplar av den här fantastiska skålen i vår vintageavdelning. Det som är spännande med den här designen är att den passar att duka med året om, julrosen med sin klassiska blomform kan med lätthet dukas fram både till påskmiddagen, midsommarfesten och kräftpremiären.
Det finns inga måsten vad gäller juldukning men säsongen lockar många av oss mot det varmt julröda och det krispigt vintervita, möjligen accentuerat med detaljer av silver och guld. Det klassiskt röda som julens färg är egentligen en anspelning på Kristi blod och den röda tomten etablerades i och med en gammal illustration i en reklamkampanj för Coca Cola. Ytterligheter, minst sagt. I den anglosaxiska visan "Deck the Halls with bows of Holly" beskrivs hur man dekorerar inför jul med järnek och även det är en kristen tradition. Järneken med sina taggiga blad är grön året om och symboliserar det eviga livet. Med tanke på det så passar en grön dukning som handen i handsken på julbordet. Den gröna färgen är dessutom komplementfärg till rött i färgcirkeln, så de får varandra att poppa och framträda på bästa sätt. I vår avdelning för tallrikar hittar du både middagstallrikar och assietter i grönt, delar som du med lätthet kan använda året om och kombinera med mönster och färger som du redan har hemma och kan variera under säsongernas gång. Dekorera tallrikarna med blommor, bärkvistar eller julgranskulor och vips har du skapat en oförglömlig dukning som får gästerna att tappa hakan och maten att framträda extra frestande.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
I Sverige har traditionen med att under julen dekorera med nötknäppare i form av stolta soldater i klara färger och gulddetaljer inte funnits i så många år. Tittar man däremot på exempelvis Tyskland ser det lite annorlunda ut, eftersom man inom tysk folkloristisk tradition samlat på sig nötknäppare då man anser att de symboliserar lycka och beskyddar hemmet från allehanda onda andar. Kanske var det inspirerad av denna tro som den tyska författaren E.T.A. Hoffman 1816 skrev den magiska julsagan Nötknäpparen och råttkungen. Berättelsen utspelar sig under självaste julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande och besegrar den onda råttkungen. Nötknäpparen (som har formen av en soldat) tar sedan med sig flickan till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor. Sagan har blivit en klassisk julberättelse och är också förlaga för Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892, en föreställning som än idag spelas varje jul världen över och troligen kan de flesta känna igen något av styckena eftersom de blivit så väl använda även i andra sammanhang.
Hos oss på Julporslin dyker det också upp nötknäppare lite varstans och våra ljuvliga koppar med fat, muggar och matchande assietter blev så populära att de sålde slut direkt. Nu har vi äntligen lyckats få in några till! Du hittar dem i kategorierna "Koppar" och "Tallrikar".